Skip to main content

Steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen voor duurzame energieoplossingen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen én te besparen op energiekosten. Een populair thema is het optimaal inzetten van opgewekte zonne-energie, zonder te veel te moeten terug leveren aan het net.  

Maar hoe kun je binnenklimaatsystemen zoals de AircoHeaters, warmtepompen en warmtepompboilers van Atlantic zo gebruiken dat ze perfect samenwerken met jouw zonnepanelen?

Het inzetten van zonne-energie

Door zelf stroom op te wekken, kun je de netbelasting van je AircoHeater, warmtepomp of warmtepompboiler direct verminderen. Zo maak je optimaal gebruik van de groene stroom die je zelf produceert.  

Dankzij de hoge efficiëntie van deze apparaten zijn de gebruikskosten sowieso al erg laag. En door middel van slimme functies zoals Smart Grid, is het mogelijk de inschakelmomenten af te stemmen op de momenten dat er ook zonne-energie wordt opgewekt. 

Op deze manier zorgt het directe verbruik van zonne-energie voor een betere terugverdientijd van je investering en verlaagt het je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Bovendien draagt het bij aan het verminderen van de CO₂-uitstoot, omdat je minder elektriciteit uit fossiele bronnen hoeft te gebruiken.

Wanneer welk systeem?

Hoewel alle drie de systemen; lucht/water warmtepompen, warmtepompboilers en AircoHeaters, gebaseerd zijn op warmtepomptechnologie (waarbij warmte uit de lucht wordt gehaald) hebben ze elk een eigen rol in het comfort en energieverbruik van je woning of bedrijfspand: 

  • Lucht/water-warmtepomp: haalt warmte uit de buitenlucht en geeft die af aan water in je verwarmingssysteem, zoals vloerverwarming of radiatoren. Deze warmtepomp kan ook instaan voor warm tapwater. Het is een volwaardig alternatief voor de traditionele cv-ketel en vormt vaak het hart van een All-electric oplossing. 
  • Warmtepompboiler: richt zich specifiek op het verwarmen van tapwater. Hij haalt warmte uit de buitenlucht of uit de ruimte zelf en is een zeer energiezuinig alternatief voor een elektrische boiler of geiser. Ideaal wanneer je al op een andere manier verwarmt, maar toch duurzaam warm water wilt. Of in situaties met een grote vraag voor warm tapwater. 
  • AircoHeater (lucht/lucht-warmtepomp): zorgt via binnenunits voor directe verwarming of koeling van ruimtes. Hij werkt efficiënt in zowel zomer als winter en is daardoor ideaal als bijverwarming, koelsysteem of als snelle, flexibele oplossing in specifieke kamers. 

De keuze voor één of meerdere systemen hangt af van je wensen, de bouwkundige situatie van je woning en je energieambities. In veel gevallen vullen deze oplossingen elkaar perfect aan.  

Denk bijvoorbeeld aan een lucht/water-warmtepomp voor je hoofdverwarming, een AircoHeater voor extra comfort op zolder of in de werkkamer, en een warmtepompboiler voor duurzaam warm tapwater. Zo stel je een systeem samen dat optimaal gebruikmaakt van je zelf opgewekte zonne-energie én zorgt voor comfort het hele jaar door.

Warmtepompboilers versus zonneboilers: wat is het verschil? 

Een veelgestelde vraag hierbij is wat het verschil is tussen een warmtepompboiler en een zonneboiler. Beide maken gebruik van hernieuwbare energie, maar hun werkwijze is fundamenteel anders. 

  • Warmtepompboiler: gebruikt een warmtepomp om warmte uit de buitenlucht of ruimte te halen en hiermee water te verwarmen. Deze techniek is ook efficiënt in de donkere maanden en is daarom overal toepasbaar, ook in gebieden met minder zonuren. De warmtepompboilers Atlantic Explorer en Atlantic Calypso zijn hier mooie voorbeelden van: ze combineren hoge efficiëntie met gebruiksgemak en zijn compatibel met slimme functies. 
  • Zonneboiler: werkt met zonnecollectoren op het dak die direct zonlicht omzetten in warmte voor het water. Dit is ideaal bij veel zon, maar vergt wel een geschikte daklocatie met een goede hellingshoek en zuidelijke oriëntatie. In de donkere maanden wordt een deel van de warmtevraag met lage efficientie via een elektrische weerstand geleverd. 

Beide systemen zijn efficiënt als er (zon)licht is. Over een heel jaar is de warmtepompboiler de meest efficiënte oplossing door de hoge COP van de warmtepomp in de donkere maanden.

Hoe werken AircoHeaters, warmtepompen en warmtepompboilers met zonne-energie samen? 

AircoHeaters (lucht/lucht-warmtepompen) en lucht/water-warmtepompen zijn thermodynamische apparaten die warmte uit de lucht halen. Dankzij de laatste technologische innovaties zijn ze energiezuiniger dan ooit. 

Wanneer je deze apparaten combineert met zonnepanelen, kan de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken direct gebruikt worden om de warmtepomp te voeden. Hierdoor wordt het elektriciteitsverbruik van het net geminimaliseerd en benut je de zelf opgewekte groene stroom optimaal. 

De lucht/lucht-systemen zoals de Atlantic Zenkeo, Dojo en Kazendo AircoHeaters zijn bijzonder geschikt voor energiezuinige verwarming én koeling met zonne-energie. Voor lucht/water-toepassingen zijn de Atlantic Alfea Extensa M (monobloc) en Alfea AI (split) krachtige oplossingen die zich uitstekend laten combineren met PV-systemen.

Voordelen van combineren met zonne-energie 

  • Lagere energierekening: de stroom die je zonnepanelen opwekken, gebruik je direct om je warmtepomp of boiler te laten draaien. Zo verminder je de inkoop van stroom van het net. 
  • Hoger comfort: warmtepompen en boilers met slimme functies zoals afwezigheidsdetectie en verbruikmonitoring zorgen dat je nooit te veel energie verbruikt en altijd voldoende warm water hebt. 
  • Minder CO2-uitstoot: door gebruik te maken van groene stroom uit je eigen zonnepanelen, maak je je woning of bedrijfspand flink duurzamer. 
  • Goed alternatief voor aanpassing salderingsregeling: door je eigen zonne-energie direct te gebruiken voor verwarming en warm water, blijf je profiteren nu de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Wat kost het en hoe zit het met installatie? 

De initiële investering in een warmtepompboiler of warmtepomp ligt hoger dan een traditionele boiler, maar dankzij subsidies (zoals de ISDE) en lagere energiekosten verdien je dit meestal binnen 2-5 jaar terug. De installatie van een warmtepompboiler is eenvoudiger dan die van een zonneboiler, omdat niet eerst complexe zonnecollectoren geplaatst hoeven te worden. 

Om het maximale uit je installatie te halen, is het slim om de plaatsing van je warmtepomp of warmtepompboiler tegelijk met je zonnepanelen te plannen. Zo kun je een zo groot mogelijk deel van de opgewekte energie direct zelf gebruiken.  

Daarnaast helpen slimme thermostaten en timers om het verbruik van warm water of verwarming af te stemmen op momenten waarop je zonnepanelen het meeste opwekken.  

Vergeet tot slot niet om je systeem regelmatig te laten onderhouden. Daarmee blijft het rendement hoog en voorkom je onnodige storingen of energieverlies.

Tot slot 

Met AircoHeaters, warmtepompen en warmtepompboilers kun je je zonne-energiesysteem optimaal benutten voor een comfortabele en energiezuinige woning of bedrijf. Door te kiezen voor deze duurzame oplossingen bespaar je flink op je energiekosten en lever je een belangrijke bijdrage aan een beter milieu. 

Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Neem dan contact op met onze adviseurs voor persoonlijk advies.

Leave a Reply