Wanneer je je woning wilt verduurzamen door middel van een warmtepomp, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor verduurzamen via een All-Electric, All-Electric Ready en Hybride route. Hieronder willen we graag wat meer uitleg geven over deze verschillende routes, welke mogelijkheden en oplossingen er zijn en waarom.
Kies de route die het beste past
Wat is het verschil tussen All-Electric, All-Electric Ready en Hybride?

All-Electric (volledig gasloos)
De ultieme duurzame stap voor een woning, is de All-Electric warmtepomp. Bij deze oplossing wordt de volledige energievraag van de woning elektrisch ingevuld. De warmtepomp verwarmt de woning én produceert warm tapwater, met hoge efficiëntie. Naast verwarming en tapwater gebruik je elektriciteit om te koken waardoor er in je woning geen gas meer wordt gebruikt. Dit betekent dat er ook geen gasaansluiting meer nodig is, wat de kosten voor het vastrecht wegneemt. De All-Electric warmtepomp vervangt de cv-ketel, maar dan veel efficiënter en duurzamer. Met een All-Electric warmtepomp heb je direct een toekomstbestendige oplossing.
Wanneer een All-Electric oplossing?
- Als je vloerverwarming en/of lage temperatuur radiatoren hebt of gaat installeren. Warmtepompen leveren water op lage temperatuur en dat betekent dat het afgiftesysteem hiervoor geschikt moet zijn.
- Als je woning voldoende tot goed geïsoleerd is (muren, vloeren, daken) en de woning lucht- of tochtdicht is. Ook wanneer dit nog niet helemaal het geval is kan een All-Electric warmtepomp een goede oplossing zijn.
- Als het leidingwerk geschikt is voor verwarmen met lage watertemperatuur (transportleiding heeft de benodigde diameter voor een deltaT van 5-7).
All-Electric Ready
Een All-Electric Ready warmtepomp is een tussenstap naar een gasloze woning, wanneer je om praktische of financiële redenen nog niet direct de overstap naar All-Electric wilt of kunt maken. Bij een All-Electric Ready oplossing wordt de warmtevraag van de woning na installatie zowel door de warmtepomp als de cv-ketel ingevuld. In de opvolgende periode kun je in de woning de nodige stappen nemen om de warmtepomp zelfstandig te laten functioneren. De warmtepomp wordt bij dit concept geselecteerd op het toekomstige warmteverlies van de woning bij -10°C. In aanvang zal de All-Electric Ready warmtepomp het gebruik van aardgas aanzienlijk reduceren. In de opvolgende fase(n) kan je de noodzakelijke stappen nemen om uiteindelijk de warmtepomp zelfstandig te laten functioneren en kun je overschakelen naar een All-Electric systeem.
Bij All-Electric Ready kies je je eigen verduurzamingsroute, waarbij je zelf de volgorde en snelheid bepaalt in je duurzaamheidsreis.
Wanneer een All-Electric Ready oplossing?
- Als de woning voldoende tot goed geïsoleerd is (muren, vloeren, daken).
- Als je vloerverwarming en/of lage temperatuur radiatoren hebt of van plan bent te installeren.
- Als je nog verduurzamingsstappen wilt ondernemen om de warmtepomp op termijn All-Electric te laten werken.


Wanneer een Hybride oplossing?
- Als de woning matig tot redelijk geïsoleerd is.
- Als het budget beperkt is.
- Als er geen lange-termijn woonplannen zijn voor de betreffende woning.
- Als het realiseren van een laagtemperatuur afgiftesysteem niet haalbaar is.
Hybride
Wanneer het door praktische of financiële redenen niet mogelijk is om de stap naar All-Electric of All-Electric Ready te maken, is de Hybride oplossing een goed alternatief. Bij een Hybride oplossing wordt de energievraag van de woning zowel door een warmtepomp als de cv-ketel ingevuld. Je kunt dit op verschillende manieren doen.
Optie 1: Hybride warmtepomp en cv-ketel werken samen
De verwarming van je huis wordt grotendeels door de hybride warmtepomp gedaan, maar omdat het huis op koude dagen of dagdelen meer vermogen vraagt, springt de cv-ketel bij. Ook warm tapwater wordt door de cv-ketel geproduceerd. De toevoeging van de warmtepomp aan het verwarmingssysteem zorgt ervoor dat de woning duurzamer wordt verwarmd. Het gebruik van aardgas zal aanzienlijk reduceren en de energiekosten in zijn totaliteit zullen dalen.
Optie 2: Warmtepompboiler produceert warm tapwater
Met een warmtepompboiler kun je verduurzamen zonder dat de initiële investering heel hoog is. Warm tapwater wordt door de warmtepompboiler geproduceerd en de verwarming van je huis wordt door de cv-ketel voorzien.
Optie 3: AircoHeaters verwarmen en verkoelen individuele ruimtes
AircoHeaters zijn lucht-lucht warmtepompen in plaats van lucht-water. Ze hebben een lage investering en een hoog rendement. Een ander voordeel is dat ze ook effectief en efficiënt kunnen koelen, waardoor je tijdens ieder jaargetijde kunt genieten van een comfortabel klimaat in je woning of bedrijfspand.
Door AircoHeaters te gebruiken voor verwarming bespaar je flink op het gasverbruik van de cv-ketel.
Welke Atlantic oplossingen zijn er voor Hybride?
Atlantic heeft voor situaties waarbij de hybride vorm gewenst is, diverse oplossingen ontwikkeld.
Optie 1: Hybride warmtepomp
Atlantic heeft speciaal voor de Nederlandse markt de Aurea Hybrid Add-on ontwikkeld. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze pagina over de Aurea Hybrid Add-on.
Optie 2: Warmtepompboiler
Altantic heeft verschillende warmtepompboilers in het assortiment. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze pagina over warmtepompboilers.
Optie 3: AircoHeaters
Atlantic heeft verschillende AircoHeaters in het assortiment. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze pagina over AircoHeaters.
Combineer je systeem met onze andere merken.

Koken en douchen veroorzaakt in huis damp en vocht. In zo’n klimaat kunnen bacteriën, virussen en schimmels zich makkelijk ontwikkelen. Met alle gevolgen van dien voor uw gezondheid. Maar ook te droge lucht is niet goed. En een tekort aan zuurstof kan leiden tot oogirritatie, hoofdpijn en vermoeidheid. De oplossing zit ‘m in goede ventilatie.

Wil je jouw woning in de zomer koelen en in de winter verwarmen? Denk dan eens aan airconditioning. Met de hoog aan de wand aircoheaters van Fujitsu koel en verwarm je elke ruimte op een uiterst energiezuinige wijze.
Balansventilatie met warmteterugwinning
Een gezond en comfortabel binnenklimaat was nog nooit zo zuinig en goed ingeregeld als met het HRC SmartComfort balansventilatiesysteem met warmteterugwinning! De HRC reeks is hét schoolvoorbeeld van economisch rendement. Het lage energieverbruik van het toestel in combinatie met het hoge thermisch rendement zorgt voor een maximale vreg winst (tot – 0,41!) en optimale BENG-score. Het systeem communiceert – als enige in de markt – volledig draadloos tussen de CO2 sensor in de verblijfsruimte en het toestel. Dit betekent dat de HRC SmartComfort ervoor zorgt dat er in meerdere zones vraaggestuurd geventileerd wordt op basis van een CO2 luchtkwaliteitsmeting. Hiermee wordt een optimale luchtverdeling in huis gegarandeerd en maximaal bespaard op de energiekosten. Het systeem draait immers alleen daar waar nodig.